Vatra Familiei EmiliAna este un magazin ce s-a născut din credința deplină în puterea de vindecare a plantelor medicinale dar și din respect pentru tradița populară în care plantele din flora spontană au însoțit omul în toate momentele importante ale vieții sale.
De-a lungul timpului, am folosit și eu tratamentele naturiste, cu mare succes de fiecare dată și de aceea încrederea mea în ele este totală.
Îmi amintesc cum în copilărie, mama mă vindeca întotdeauna de răceală doar cu „banalul” ceai de tei, ceai care a și rămas până acum, preferatul meu.
Când acasă mă întorceam de la năzbâtiile mele „verde la față”, cu un mare nod în gât de la cine știe ce prostii mâncasem, mama doar cu un simplu masaj cu apă îndoită cu oțet mă punea pe picioare.
Tot oțetul îndoit cu apă face minuni în caz de febră, mai ales la copii. Cu șosetele înmuiate în acest amestec și trase în picioare, febra se domolește.
La relaxanta baie săptămânală cu infuzie din plante (mentă, pelin, scumpie) pe care ne-o pregătea mama în copilărie nu am renunțat nici în prezent.
La cel mai mic semn de răceală, codița-șoricelului este pentru mine cea mai eficientă. Cât mai mult ceai și cât mai fierbinte și în cel mult două zile răceala se vindecă.
Pentru eficiență dar și pentru aroma deosebit de plăcută pe care o acceptă și copiii cu ușurință, îmi fac în fiecare an provizii serioase de soc (pentru scăderea febrei) și de cimbrișor (pentru tuse).
Odată, când eram foarte răcită, am stat în cumpănă în a decide ce tip de tratament să îmi iau, alopat sau naturist? Am ales naturist și nu mi-a părut rău. O combinație de tincturi: brusture, echinacea și lichen de piatră au avut un efect surprinzător de rapid.
Am vindecat o cistită doar cu băi locale și aburi cu amestec de scumpie, pelin și codița-șoricelului.
Seva viței-de-vie obișnuiam să o colectez primăvara, după tăiatul viței și eu o foloseam doar pentru curățarea ochilor, deși această sevă are și alte beneficii. Acum din păcate, nu o mai am la îndemână. Însă, de când trăim în acest loc, înconjurați mai mult de flora spontană decât cultivată, alte noi miracole descoperim, iar seva de mesteacăn pe care o bem încântați la început de primăvară, este una dintre ele.
Tinctura de propolis o am mereu la îndemână și îmi este de ajutor în caz de viroze respiratorii sau de abcese dentare.
Când erau micuți, copiii mei se îmbolnăveau ușor și des, iar când mi-am pierdut speranțele în medicina alopată, tratamentele homeopate au făcut efectiv minuni.
Binecunoscutele iritații de scutec, doar cu crema/uleiul de gălbenele le-am ținut sub control.
Dar cel mai spectaculos tratament naturist din viața mea s-a petrecut foarte devreme în copilărie. Mama povestește cum eu, bebeluș fiind m-am îmbolnăvit brusc de o boală care se manifesta prin vărsături și diaree. Cum la vremea aceea (anii `70) cel mai folosit medicament, pe lângă clasicul piramidon, era penicilina, acesta a fost singurul tratament cu care am fost tratată, mai bine zis înțepată😭 și eu, fără nici un rezultat pozitiv însă. Starea mea se agrava și pentru injecții nu mai era loc, ele provocând o mulțime de noduli în care acul nu mai intra (acești noduli au dispărut foarte încet, și la 14 ani tot mai aveam) iar mama mea era la capătul puterilor, fără prea multe speranțe în privința mea. Într-o zi însă, o vecină mai îndepărtată, care a apărut zice ea ,,ca din senin” în fața porții, a îndrumat-o către o vindecătoare tradițională. Această femeie m-a vindecat complet, în doar trei zile de tratament naturist! (o parte a tratamentului s-a bazat pe baligă de măgăriță😃). Remarcabilă aici nu este povestea mea ci știința acelei femei care fără studii de nici un fel, fără să se pretindă vindecătoare și mai mult, fără să își dorească nimic în schimb, a reușit să facă o minune.
Pe lângă aceste mici experiențe din viața mea, sunt și cărțile despre plante pe care le-am citit și care m-au făcut să le îndrăgesc, pe ele plantele dar și întreaga natură atât de mult!
Printre cărțile citite:
Vanga -prima carte de gen pe care am citit-o în adolescență,
sau
cartea Mariei Treben – Sănătate din farmacia Domnului, pe care am citit-o și răscitit-o cu un interes deosebit,
sau
prețioasa serie de cărți „Cedrii Sunători ai Rusiei” scrisă de autorul rus Vladimir Megre care mi-a dat curaj să îmi duc la îndeplinire dorința de a trăi în mijlocul naturii, între plante, pentru a le putea descoperi, admira și culege cu ușurință pentru ca apoi să le folosesc cu succes la ceaiuri, la băi, la obținerea de uleiuri infiltrate, săpunuri sau chiar în alimentație.
Prin urmare acest magazin vine în întâmpinarea celor ce iubesc ca și mine natura, plantele spontane și au încredere în forța lor vindecătoare.