Seria de cărți scrisă de autorul rus Vladimir Megre, Cedrii Sunători ai Rusiei a generat o mișcare ce a trezit interesul până în Duma de stat a Rusiei. Ca urmare, o lege (mult așteptată) de împroprietărire a oamenilor cu pământ a fost dată.
Iată mai jos este tradusă o parte din interviul luat lui Iuri Trutnev, viceprim-ministru al Rusiei, în legătură cu noua lege dată la 1 februarie 2017 prin care fiecare cetățean al Rusiei primește gratuit 1 hectar de pământ spre folosință pe viață (aici originalul):
„…Alegerea e vastă: 180 milioane de hectare. Ceea ce înseamnă circa 30% din teritoriul Orientului Îndepărtat. În premieră „Komsomolskaia Pravda” a discutat despre această iniţiativă cu Iuri Trutnev – vice prim-ministru şi trimisul din partea Președinției Districtului Federal al OÎ.
„15% din ruşi sunt gata să-şi ia hectarul”
Iuri Petrovici, câţi locuitori din OÎ au prezentat cererea de a primi acest hectar?
Mai bine de 36.000 de persoane. După lege, procesul de producere a documentaţiei ia aproximativ o lună. Până acum au primit deja lotul circa 5.000 de cetăţeni. Dar aceste cifre se schimbă zilnic.
Cine sunt aceşti oameni? Şi unde cer hectarul?
În marea lor majoritate îşi iau terenuri acolo unde cunosc locul, unde locuiesc, unde înţeleg că vor putea face ceva. În special iau terenuri oameni activi care îşi doresc o schimbare în viaţă, doresc o îmbunătăţire a traiului, care vor să construiască. Care nu mai aşteaptă pe care care să-i vină pe cap, ci fac eforturi să-şi schimbe singuri vieţile. Asta, într-o oarecare măsură oglindeşte procentajul de populaţie activă economic. Noi ne străduim să găsim noi oportunităţi prin care aceşti oameni să fie sprijiniţi în activitatea de a pune la punct hectarul. Chestiunea nu e doar de a lua hectarul, ci de a face ceva pe el.
Aşadar, vă aşteptaţi la un ajutaj de la 1 februarie?
Procentul doritorilor e foarte mare. Cei care şi-au arătat interesul faţă de acest proiect reprezintă circa 15% din populaţia FR. Faceţi un calcul pe baza populaţiei FR şi veţi vedea că avem de a face cu o cifră impresionantă. Desigur, nu toţi vor merge până la capăt.
Mai ales că, pe moment, chestiunea infrastructurii nu e încă decisă.
Specificul legii e un pic altul. În linii mari, acesta adaugă un nivel superior libertăţii cetăţenilor. Încă nu suntem la faza: acum vom delimita pa hartă loturile, ducem străzi acolo, linii de electrificare, iar domniile voastre poftiţi, aşezaţi-vă unde vă place. Legea declară că întregul teritoriu al OÎ trebuie să devină accesibil cetăţenilor. Cetăţeanul va alege în mod autonom unde să-şi ia lotul şi ce să facă pe acesta. Am mers pe principiul că libertatea cetăţeanului trebuie să fie maximă!
„Pentru a primi pământ, în vremurile noastre sunt necesari ani”
Ce înseamnă asta?
Am eliminat orice piedică legată de tipul de teren. Avem, azi, terenuri extravilane pe care nu se poate construi locuinţă. Există fond forestier, unde în general e interzis orice. Noi am îndepărtat toate piedicile! Am lăsat natinse doar acele teritorii străbătute de ape, ocupate de parcuri naturale, necesare apărării naţionale şi pe care mai locuiesc populaţii indigene. Toate celelalte le-am pus la dispoziţia cetăţenilor. Oricum, nu ne mulţumim doar cu aceste rezultate.
De ce?
Deoarece, am înţeles că doar 30% din suprafaţa OÎ este la dispoziţia acestui proiect. Considerăm că e mevoie tocmai de contrar: adică 70% să fie disponibile. Pe acest punct vom lucra şi vom aduce amendamente în Lege. Pe deasupra avem de a face cu o risipă de terenuri datorită extinderii acestei regiuni. Doar în regiunea Ciucotca astăzi avem o disponibilitate de doar 1%, în timp ce în regiunea Evreisca 74%. Am senzaţia că asta, în ansamblu, e revoluţia funciară! Astăzi, pentru a primi un teren în Rusia se pierd ani. În mod special atunci când e vorba de schimbarea destinaţiei terenului. Teza noastră de bază este că pământul din Rusia aparţine ruşilor! Şi nu doar declarativ, ci concret. Ai paşaport rusesc? Atunci apeşi o tastă pe computer, intri în sistem şi îţi alegi un hectar sau mai mult, funcţie de componenţa familiei tale.
Cum aveţi de gând să măriţi suprafeţele disponibile? În ţinutul Primorie cetăţenii vorbesc că multe terenuri sunt blocate. Aveţi în plan să le deblocaţi?
În aceste regiuni au fost ocupate terenuri, apoi, împrejurul centrelor săteşti s-a decis că „nu se mai poate lua teren”. De ce? Ei spun: „vom construi acolo”. Dacă veţi construi, daţi-ne, atunci, planurile de dezvoltare zonală, daţi-ne proiectele de urbanizare, arătaţi-ne unde veţi construi, din ce resurse. Dacă nu aveţi răspunsuri la aceste întrebări, atunci voi frânaţi, oameni buni. Împrejmuiţi marile oraşe cu astfel de zone imense: Vladivostoc, Habarovsc, însă pe micile teritorii, pe lângă sate, daţi oamenilor posibilitatea de a se aşeza, de a-şi ridica locuinţe. Acolo există deja infrastructura, noi urmărim să mărim populaţia, să aducem oameni noi. Toate astea au trecut, acum e nevoie de schimbare!”